Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.11.2006 18:23 - СРЕЩАТА НА НАЙ-ВИСОКО РАВНИЩЕ В РИГА И ПО-НАТАТЪШНОТО РАЗШИРЯВАНЕ НА НАТО
Автор: bfpn Категория: Политика   
Прочетен: 1397 Коментари: 0 Гласове:
0



 

БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ЯСНО ДА ЗАЯВИ ИНТЕРЕСИТЕ СИ ВЪВ ВРЪЗКА С БЪДЕЩОТО ЧЛЕНСТВО НА СТРАНИТЕ ОТ ЗАПАДНИТЕ БАЛКАНИ И ЧЕРНОМОРСКО-КАСПИЙСКИЯ РЕГИОН

 

 

1. Седемнадесет години след края на Студената война Организацията на Северноатлантическия договор отново е изправена пред предизвикателството да преосмисли ролята и мястото си в глобалната система за сигурност. В дневния ред на Алианса приоритетно фигурират такива въпроси, като необходимостта от разширяване на периметъра на неговите задачи и обхвата на географската зона на отговорност; успешно реализиране на текущите военни операции (Афганистан и Косово); трансформацията на военните структури и оптимизиране на отбранителното планиране; взаимодействието с ЕС в областта на отбраната и сигурността; отношенията с Русия; енергийната сигурност и др. На предстоящата среща на НАТО на най-високо равнище в Рига (28-29 ноември 2006 г.) България има интерес да подкрепи включването в актуализираните задачи по сигурността на Алианса на гарантирането на ключовата енергийна инфраструктура, която се очертава като  вероятна нова цел на терористични структури и други сили, стремящи се към дестабилизация на международната система.

 

2.   Една от централните теми на срещата в Рига се отнася до кандидатурите за членство в НАТО на Албания, Хърватия и Р. Македония, както и за включване на Сърбия, Босна и Херцеговина и Черна Гора в “Партньорство за мир”. Интегрирането в евроатлантическите структури продължава да бъде ефективно средство за поддържане на мотивацията на политиката на реформи и на динамиката на провеждането им в страните от Централна и източна Европа (ЦИЕ), както и за укрепване на тяхната вътрешна стабилност и на регионалната сигурност в съответните зони на европейския континент. По-нататъшното разширяване на Алианса няма алтернатива: очакваме тази принципна позиция да получи недвусмислено потвърждение на форума в  Латвия.

 

3. Ключов национален интерес на България е укрепването на сигурността и стабилността в Югоизточна Европа. Интегрирането в НАТО и ЕС на държавите от Адриатическата група (Албания, Р. Македония и Хърватска) е основен елемент на  инструментариума за сигурност и устойчиво развитие на Западните Балкани.

Партньорството с Хърватска и Албания, както и стратегическият ни интерес и отговорност за стабилността на Р. Македония, правят безалтернативна подкрепата на България за присъединяването на тези страни към НАТО. Това разширение ще допринесе за утвърждаване на капацитета на Алианса да изпълни мисията си спрямо предизвикателствата на една динамично изменяща се международна среда. Същите съображения диктуват на страната ни да подкрепя и съдейства за приобщаването на Черна гора, Босна и Херцеговина и Сърбия към програмата “Партньорство за мир” като важна стъпка в движението им към интегриране в ЕС и НАТО.

 

4. От съществено значение за бъдещето на НАТО е по-нататъшното разширяване да засилва военно-политическия му потенциал и да допринася за повишаване на ролята му в укрепването на международната сигурност. Това налага по естествен начин поетапност и условност на процеса съобразно утвърдените в хода  на “източно-европейското разширяване” критерии:

-         вътрешнополитическа стабилност на страните-кандидатки;

-         съществен напредък в провеждането на обществените реформи, с акцент върху реформите в сектора за сигурност

-         ясно и предсказуемо външнополитическо поведение, отсъствие на конфликти и напрежение в отношенията със съседни страни;

-         капацитет за гарантиране на собствената сигурност и генериране на стабилност и сигурност в региона;

-         доказано с практически действия споделяне на основополагащите принципи и ценности, върху които е изграден Алиансът и съюзническа коректност в поведението на страните-кандидатки към всички бъдещи съюзници от НАТО (да се държат като “де факто съюзници” още преди да са получили формалния статут на такива).

 

  1. Алиансът и най-вече неговите страни-членки от региона имат ангажимент да

съдействат на бъдещите съюзници да се подготвят за членство по начин, който би ги утвърдил не само като консуматори, но и като източник на сигурност. В това отношение високо оценяваме и подкрепяме усилията на страните от Адриатическата група да отговорят на изискванията за членство.

Изразяваме увереност, че волята на Хърватия за продължаване на процеса на

      реформи ще открие пътя за приемането й в НАТО.

                  България трябва да заяви активна подкрепа и да съдейства на усилията на

      Албания  за преодоляване на остатъчния кризисен потенциал в Западните Балкани.

     Страната ни трябва категорично да подкрепя и усилията на Р. Македония за напредък на реформата на сектора за сигурност с оглед постигане на прозрачност и обществен контрол не само върху армията, но и върху полицията и службите за сигурност, както и за преодоляване на наследеното от тоталитарния режим  недоверие към съседите. Утвърждаването на съюзнически взаимоотношения още преди бъдещето членство се нуждае от допълнителен времеви ресурс и от съдействие от България и от другите страни-членки на Алианса.

 

  1. За успешното включване на Югоизточна Европа в системата за отбрана и

сигурност на Алианса, както и за ефективен принос към потенциала на НАТО в тази област, е необходимо Албания и особено Р. Македония да проявят необходимата

политическа воля за интегриране на техните транспортни, комуникационни и други стратегически инфраструктури с България и с всички съседни страни-членки.

 

  1. Подготовката за членство в НАТО на Албания и Р. Македония може да получи

съществено съдействие и в рамките на Процеса на сътрудничество на  министерствата на отбраната на страните от Югоизточна Европа (SEDM), където България би могла да бъде инициатор на подходящи механизми за подпомагане на кандидатурите на тези държави.

 

  1. Възможността за членство в евроатлантическите структури следва да бъде

 потвърдена и по отношение на всяка друга европейска държава, която заяви желание и демонстрира воля и способност да изпълни изискванията за членство. Това особено се отнася за страните от Черноморско-каспийския регион, чиито стремеж за присъединяване към НАТО и ЕС България има отговорността и интереса да подкрепя, с оглед на необходимостта от взаимно обуславяне и допълване на военно-политическите, финансовите, икономическите и енергийните компоненти на сигурността.

 

  1. Очакаваме така очертаните интереси на страната ни, свързани с ключови

въпроси от областта на външната политика и националната сигурност, както и с мястото и ролята на България в системата на евроатлантическото сътрудничество, да бъдат ясно заявени на започващата на 28 ноември т.г. среща на най-високо равнище на НАТО в Латвия.


 

София, 27 ноември 2007



Тагове:   най,   НАТО,   НАТАТЪШНОТО,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Архив