Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.07.2007 16:15 - ДЕКЛАРАЦИЯ
Автор: bfpn Категория: Политика   
Прочетен: 1603 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 26.07.2007 16:17


ДЕКЛАРАЦИЯ
ПО ПОВОД ПУБЛИКУВАНЕТО НА РЕШЕНИЕ
№ 8/19.07.07 НА
КОМИСИЯТА ЗА РАЗКРИВАНЕ
НА ДОКУМЕНТИТЕ И ЗА ОБЯВЯВАНЕ
НА ПРИНАДЛЕЖНОСТ НА БЪЛГАРСКИ
ГРАЖДАНИ КЪМ ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ И РАЗУЗНАВАТЕЛНИТЕ СЛУЖБИ НА
БЪЛГАРСКАТА НАРОДНА АРМИЯ


Със свое решение № 8 от 19 юли 2007 г. Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия оповести имената на настоящи служители на Министерството на външните работи и в задграничните представителства на Р. България. По ирония на съдбата това събитие съвпадна по време с приемането на второ четене на проектозакона за дипломатическата служба от Комисията по външна политика и национална сигурност при Народното събрание.


Категорично заявяваме своята позиция, че външната политика на Република България като страна-член на ЕС и НАТО и като част от общата външна политика и политиката по сигурността на ЕС не може да се определя от щатни служители, агенти и сътрудници на комунистическите тайни служби, изпълнявали указанията на Москва относно позициите на българската дипломация преди 1990 г. Недопустимо е лица, които са били ангажирани с дейности, насочени срещу днешните съюзници и партньори на България от ЕС и НАТО да продължават да заемат ръководни длъжности в Министерство на външните работи и да бъдат ръководители на дипломатически представителства на РБългария в чужбина. Според нас това сериозно злепоставя РБългария пред нейните международни партньори.

Призоваваме служителите от дипломатическата служба, които бяха оповестени от Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, както и тези, които неминуемо ще бъдат оповестени в близко бъдеще – в съответствие с чл. 3, ал 1 на Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, да запазят достойнство като подадат незабавно оставка от заеманите от тях ръководни длъжности в системата на МВнР и в задграничните дипломатически и консулски представителства на Р. България. Ако те нямат морала и волята да го направят, призоваваме Президента и Правителството на Р.България да отзоват незабавно тези служители.

Призоваваме депутатите в Народното събрание преди второ четене на проектозакона за дипломатическата служба да въведат задължителен критерий за непринадлежност към и необвързаност с комунистическата Държавна сигурност и нейните морални правоприемници - независимо в какво качество, щатни или нещатни служители, агенти и сътрудници, като основно изискване и критерий за заемане както на ръководна длъжност в МВнР и дипломатическите и консулски представителства на РБългария, така и за кандидатстване в дипломатическата служба и професионално развитие в нея.


Българска Асоциация за Външна политика



Тагове:   декларация,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Архив