Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.07.2007 10:30 - "Либийският казус"
Автор: bfpn Категория: Политика   
Прочетен: 3209 Коментари: 4 Гласове:
0

Последна промяна: 30.07.2007 16:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Връщането на българските медици не е краят на "либийския казус". Проблемът със свободата е решен, но остава проблемът в двустранните отношения и "битката" за световното или поне за общественото мнение в арабските страни. Остана конфликтът за версиите - едната на либийската страна, която неизменно ще защитава тезата за умишленото заразяване за да оправдае политиката си през последните осем години. Основен аргумент е произнесената присъда. Либийското ръководство винаги ще има нужда от конфронтационен фон за да се замъглят истинските причини за трагедията в болницата в Бенгази и обезкуражат евентуални претенции. Триполи се нуждае от психологическия допинг на "вината на българите" поне докато получи обещаното по договореностите със САЩ и ЕС. Развитието на случая доказа, че Кадафи ще търси интернационализация на проблемите си и ангажиране на Арабската лига за да усили преговорната си позиция спрямо Европейския съюз.

Задържането на българските медици позволи на редица влиятелни кръгове в самата Либия, а и в арабските страни да намерят нов символ на противопоставянето със Запад. Не случайно се отправят заплахи с Ал Кайда и за семейна вендета. Трябва да отчитаме, че политическите кръгове, които стоят зад арабския национализъм и ислямския фундаментализъм виждат пряка заплаха в евентуален успех на позитивeн модел на отношенията на Либия с ЕС и САЩ. Разработването на либийските нефтени и газови находища със сигурност ще повиши нейната «енергийната» тежест на глобалните енергопазари и отслаби пазарната преса върху цените на енергоресурсите. Става дума за стотици милиарди долара потенциални загуби, които за някои авторитарни режими са разликата между между власт и небитие.

Удовлетворението от завръщането на българските медици не би трябвало да отклонява вниманието ни от незавършения характер на конфликта и неговите "нови” лица. Фанфарите са неуместни и нелепи. Не са направени изводи и не са внесени корекции в модела на поведение, които ни отведоха до либийското дело. Латентността и липсата на решителност биха могли да ни изправят пред продължение на сагата с непредвидими последствия. Дори да не се стигне до прекъсване на отношенията с Либия или до ангажиране на Арабската лига с продължението по случая - тревога будят тлеещите въглени на казуса.

В Либия все още има достатъчно българи потенциални нови заложници. Отговорност и задължение е на Министерството на външните работи да предупреди нашите сънародници, че не може да изключи изостряне на двустранните отношение с всички произтичащи от това негативни последствия за българските граждани. Препоръка за прекратяване на контрактите и прибиране в България, дори с ангажимент за намиране на равностойна работа в страните от ЕС. Дори да не се случи най-лошия вариант, подобна реакция би имала превантивно действие.

Либийското дело не е завършено докато остава в сила присъдата на либийския съд и няма международно разследване и съд, които да осъди реалните виновни. Подобни действия не издават реваншизъм, нито прикриват желание за допълнителна застрахователна полица срещу неправомерни действия от страна на Триполи, нито по някакъв начин трябва да се обвързват с оказването на хуманитарната помощ. Децата трябва да бъдат лекувани и Либия има право да разчита на международна солидарност пред заплахата от СПИН. Международно разследване трябва да даде отговор на причините за заразяването и разкрие механизмите, по който вътрешен проблем се решава за сметка на чуждестранни граждани. Политическият тероризъм е не по-малко опасен от всеки друг вид тероризъм.

Много страници бяха изписани, много думи казани за критичните първи дни след задържането на нашите медици, които превърнаха българските медици в заложници. Няма никаква гаранция, че днес, тези или следващите дни няма след време да се окажат дни на пропилян уникален шанс.

Твърде рано, дори неуместно е за фанфари. Политическата инерция, довела до кризата с бългаските медици, е достатъчно жизнена за да бъде пренебрегната.

Като член на Европейския съюз България не трябва да се отказва от правото си да участвува активно във формирането на ЕС политика спрямо Либия и отстоява твърда, но принципна позиция. Такъв ход би показал решимостта на България като съхранява неизменна солидарността си с либийските деца да ангажира ЕС и цялата международна общественост разобличаване на истинските виновници за трагедията. Имаме нужда от нормални и динамични отношения с Либия, но е наивно да смятаме, че това ще бъде възможно докато не смъкнем от тях бремето на либийското дело. Хората, които инициираха това дело преди осем години рано или късно ще трябва да си поемат отговорността.

Време е да покажем характер и сравнима по ефективност и качество политика и дипломация.


Българска Асоциация за Външна Политика


Тагове:   казус,


Гласувай:
0



1. vshopov - Съгласие
30.07.2007 11:44
Напълно съм съгласен с тази позиция. Особено важно ми се струва да бъде обърнато внимание на оставащите в Либия български граждани за рисковете оттук нататък. Не можем да си позволим умножаване на подобни казуси като току-що приключилия. В крайна сметка, ако някакво повторение, на тези хора следва да е ясно, че помощта за тях ще бъде в рамките на нормалната консулска помощ.
цитирай
2. анонимен - Pomilvane ot prezidenta
30.07.2007 18:07
http://lex.bg/phorum/viewtopic.php?t=23936&postdays=0&postorder=asc&start=0
цитирай
3. анонимен - Напълно съм съгласна с това!
30.07.2007 22:20
Напълно съм съгласна с това!
цитирай
4. анонимен - basta
30.07.2007 23:57
ostanalite bulgari v libya ostavat na tjhna sobstvena glava.kaza im se da si hodjt,ne iskat,ako ne6to im se slu4i,njma ve4e da se tro6i narodna para.6to se otnasj do libia i arabskata liga,tuk trjbva da se pipa tvardo.no nastoj6tite politici ne sa tezi koito da se spravjt s problema.trjbva druga generacia v politi4eskata klasa kojto da povi6i samo4uvstvieto na naroda,da vdigne prestija na stranata,da stabilizira ikonomikata.takiva kakvito sme sega sme samo za podigravka,i kadafi jestoko se izgavri s medsestrite i s cjlata nacia.neka ni e za urok.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Архив